Dus je wilt een gecoupeerde Dobermann?

Je wilt een hond. Een grote, stoere hond. Een Dobermann, want die hadden jullie vroeger thuis ook. Of je kent ze nog van de TV-serie Magnum, Zeus en Apollo waren superstoer! Ja, het moet een Dobermann worden maar oh jee… ze mogen niet meer gecoupeerd worden. En die stomme flaporen zien er echt niet uit, om over die staart maar te zwijgen.
Dus ga je op zoek naar een gecoupeerde pup, via een tussenhandelaar of je hebt ergens in Verweggistan een fokker gevonden die nog coupeert. En laat deze fokker nu net een nestje hebben. Of twee, of drie. Van de ouders weet je niets maar je valt als een blok voor dat leuke koppie op de foto. En ach, het is maar een puppy, hoe moeilijk kan het zijn?
Het financiële gedeelte wordt afgehandeld en laat die pup maar komen. Maar een pup kan pas naar Nederland komen op een leeftijd van minstens 15 weken, vanuit landen met een hoog risico op rabiës is je hond pas na 7 maanden welkom. En met 7 maanden heb je geen pup meer maar een puber. Misschien wil de fokker sjoemelen met de papieren zodat je hond eerder op reis kan.
Na een lange en vermoeiende reis is je pup eindelijk in Nederland aangekomen, de pret kan beginnen. Maar de hond is eigenlijk best druk. En na een poosje blijkt dat de hond sommige dingen buitenshuis behoorlijk ingewikkeld vindt en daar ook op reageert. En dat gedrag gaat van kwaad tot erger, totdat je niet meer met goed fatsoen op straat kunt met je hond. Je vrouw ging al maanden niet meer wandelen met de hond, de kinderen kunnen geen vriendjes en vriendinnetjes over de vloer hebben vanwege de hond. De mooie droom is een nachtmerrie geworden en de hond moet weg.
Helaas komt dit maar al te vaak voor, ik spreek uit ervaring. Onze tweede dober was een gecoupeerde herplaatser, in huis een schat van een hond maar buiten was er geen land mee te bezeilen. Ze wilde alles en iedereen op grote afstand houden en als dat niet goedschiks kon dan ging dat kwaadschiks. Een dergelijke hond beheerst je leven, je kunt geen bezoek ontvangen, buiten ben je constant de omgeving aan het scannen. Als de bel ging of er werd post bezorgd brak de pleuris uit. Er waren echt momenten dat ik de handdoek in de ring wilde gooien en haar weg wilde doen. Maar met zo’n hond is dat geen optie, je zadelt een ander met een hoop ellende op, hond gaat van hot naar her en daar wordt ze niet beter van. Dus hebben we maar doorgeploeterd, wij hielden van haar en zij van ons en dat was het belangrijkst.
Dus als je met alle geweld een gecoupeerde Dobermann wilt hebben besef je dan een paar dingen:
- Je kunt te maken krijgen met fokkers die niet kritisch zijn waar hun pups naartoe gaan, zolang er maar betaald wordt zijn ze blij. Wees je er daarom ook van bewust dat de pups misschien alleen een leven in een kennel kennen, dat er van enige socialisatie geen sprake is.
- Je haalt een hond met een sterke persoonlijkheid in huis. Als eigenaar zul je dan ook zeer stevig in je schoenen moeten staan om hiermee om te gaan, het zijn geen honden voor iedereen.
- Gecoupeerde oren moeten getaped en verzorgd worden. Doe je dat niet dan gaan de oren hangen en had de hond net zo goed de ingreep bespaard kunnen blijven. Verzorg je de wonden niet goed dan krijg je infecties waardoor de hond het oor kan verliezen.
- Met een gecoupeerde hond mag je niks. Het is in Nederland verboden:
– deel te nemen aan een tentoonstelling, keuring of wedstrijd met dieren waarbij een verboden ingreep is verricht;
– dieren waarbij een verboden ingreep is verricht tot een tentoonstelling, keuring of wedstrijd toe te laten;
– ten verkoop of in voorraad te hebben, ten verkoop aan te bieden, verkopen en kopen van dieren waarbij een verboden ingreep is verricht.

Als je gecoupeerde oren niet tapet gaan ze weer hangen. De hond had de ingreep bespaard kunnen blijven.

De wonden aan de oren moeten goed worden verzorgd, anders gaan ze ontsteken. Deze hond is een flink stuk oor kwijtgeraakt.
Kortom, er is heel wat mis met de handel in gecoupeerde pups. En de hond zal er altijd de dupe van zijn. Natuurlijk kun je niet iedere fokker over één kam scheren en zijn er legio fantastische, stabiele gecoupeerde dobers in Nederland. Maar als je voor een bepaald ras valt zou het uiterlijk toch niets uit moeten maken? Dan neem je die zachte flaporen en vrolijke zwiepstaart gewoon op de koop toe. En als het dan toch echt een gecoupeerde hond moet zijn, denk eens aan een herplaatser. Hiervoor kun je onder andere terecht bij de SDRN of Dobermann zoekt warme mand.
Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat alle informatie over honden uit het buitenland en de identificatie en registratie van honden.