COI op basis van DNA vs. Stamboom

Er zijn twee hoofdmethoden om de COI van een hond te meten: via de stamboom en via een DNA-analyse. Hoewel beide methoden nuttig zijn, bieden ze verschillende niveaus van nauwkeurigheid en inzicht in de genetische diversiteit van een hond.

COI op basis van de stamboom

Een COI berekend op basis van een stamboom kijkt naar de verwantschap tussen de voorouders van een hond over een bepaald aantal generaties. Hierbij worden de namen in de stamboom met elkaar vergeleken om te zien of er honden zijn die in meerdere generaties terugkomen. Hoe meer gemeenschappelijke voorouders in de stamboom, hoe hoger de COI-waarde.

De stamboommethode heeft echter enkele beperkingen:

  • Beperkte nauwkeurigheid: Omdat de stamboom alleen kijkt naar bekende voorouders en niet naar de daadwerkelijke genetische diversiteit, kunnen mutaties en genetische variaties die niet in de stamboom zichtbaar zijn, worden gemist.
  • Generatie-afhankelijk: De nauwkeurigheid van een COI-berekening met een stamboom hangt af van het aantal generaties dat wordt meegenomen. Als er bijvoorbeeld alleen vijf generaties worden bekeken, kunnen inteeltlijnen die verder teruggaan, onopgemerkt blijven.

COI op basis van DNA

Een COI-berekening op basis van DNA is veel nauwkeuriger, omdat het daadwerkelijk de genetische informatie van de hond meet. Dit gebeurt door het analyseren van duizenden genetische markers die de mate van verwantschap tussen de ouders en hun nakomelingen aangeven. Deze methode biedt een volledig beeld van de genetische diversiteit van een hond, omdat het de hele genetische code analyseert in plaats van alleen de bekende stamboomlijnen.

Voordelen van DNA-COI-metingen zijn onder andere:

  • Hogere nauwkeurigheid: DNA-analyses meten de daadwerkelijke genetische variatie en inteelt. Dit zorgt voor een veel preciezer beeld van de mate van inteelt.
  • Detectie van verborgen inteelt: In gevallen waarin een hond lijkt te komen uit niet-gerelateerde lijnen op basis van de stamboom, kan de DNA-analyse verborgen inteelt aan het licht brengen die in de stamboom niet zichtbaar is.
  • Dieper inzicht: DNA-COI geeft inzicht in de genetische diversiteit op het niveau van de genen, waardoor fokkers beter kunnen plannen hoe ze de genetische gezondheid van hun lijnen kunnen verbeteren.

Conclusie: DNA vs. stamboom COI

Hoewel de stamboommethode nuttig kan zijn, is een DNA-gebaseerde COI veel nauwkeuriger en betrouwbaarder om de werkelijke genetische diversiteit van een hond te bepalen. Door het gebruik van DNA-testen kunnen fokkers verborgen inteelt detecteren en gerichter werken aan het verbeteren van de genetische gezondheid van hun honden.

Vergelijkbare berichten